Tala utan panik, grundkurs

Obs! Start, se datum nedan.

Talängslan, glossophobia på engelska, är en av de vanligast rapporterade fobierna. Alla har upplevt det, oron som väller fram innan eller under att man talar till en skara människor. Många har minnen från föredrag i skolan, att man drar sig för att tilltala främmande eller ta ”jobbiga” telefonsamtal. Det kan vara chefer som ska informera anställda eller tal på fester. För somliga är det så allvarligt att de kan få blackout eller utveckla social fobi.

Kursen vänder sig till alla som vill lära sig tala bättre inför andra. Alla kan, och det är kursens syfte att visa. I gruppen formas snabbt en trygg gemenskap, ett slags ”hållande” gentemot varandra. Och det är grunden för att komma förbi rädslan och hitta inspirationen.

Eftersom alla är individer blir ingen grupp den andra lik. Idéer föds som påverkar utbildningen. Kursen hölls första gången 1996 och har på så vis förädlats sedan dess.

Oavsett orsak bakom rädslan, så kommer alla få plats och tillåtas växa i gruppen. Men som det heter, you get what you give. Samtidigt sker allt i egen takt och man väljer hur aktiv man vill vara vid varje tillfälle.

Söker man i första hand tekniker för framförande så rekommenderas istället någon specifik kurs i retorik. Ibland är det också lämpligt att fortsätta något dylikt efter denna kurs.

Kursens moment:

  • Två modeller att göra en muntlig framställning.
  • Kommunikation och dialog.
  • Framställningsteori. Omfattar en teoribok, som kan variera från termin till termin.
  • Bilduppgifter. Obs., alla kan!
  • Improvisationsövningar.
  • Begrepp som Rädsla, agression, skuld, skam.
  • Gränser – här börjar och slutar jag! Jag-stärkande.
  • Yoga- en introduktion gällande fokus och andning.
  • Självbild, självkänsla, självförtroende.

Vi lär så länge vi leker, och det skall vara roligt att lära sig saker. Humor finns det mycket av på denna kurs, vi skrattar mycket! När du har gått dessa 10 gånger så kanske du inte har hunnit bli världens bästa talare, men du har definitivt vuxit som människa, lärt dig nya saker och fått verktyg att tala och det är en bra bit på väg. Lycka till!

Hålles som vanligt på onsdagar genom Folkuniversitetet, klicka länkarna nedan för mer utförlig information.

Kursstart: Onsdag 8 mars 2023
Antal deltagare: 12
Plats: Idungatan 14, Stockholm
Tid:
Onsdagar 18:30 till 21:00
Antal kurstillfällen:
10 gånger
Pris: Kontakta Folkuniversitetet

Anmälan görs direkt till Folkuniversitetet.

Folkuniversitetet logo